ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΗΣιαμπανόπουλος Γ.

ΤΣΙΠΟΥΡΟ

ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Το τσίπουρο υπήρξε ανέκαθεν ένα ποτό "οικιακό", που παράγονταν από μερακλήδες, παραδοσιακούς (διήμερους) αποσταγματοποιούς. Μόνο λίγοι όμως μπορούσαν ν' απολαύσουν το εκλεκτό απόσταγμα. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως αποτελεί είδος ευρείας κατανάλωσης, καθώς έχει κατοχυρωθεί επίσημα η ονομασία του και υπάρχει η δυνατότητα πώλησής του. Στα τέλη του Νοέμβρη κάθε χρονιάς αποστάζονται τα στέμφυλα(τσίπουρα), δηλαδή τα υπολείμματα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου, αλλά και αρκετή ποσότητα κρασιού, σε παραδοσιακό ρακοκάζανο της περιοχής μας. Και, σύμφωνα με τις συνήθειες των Βορειοελλαδιτών, αποστάζεται για δεύτερη φορά για να βελτιωθεί η ποιότητά του και προστίθεται γλυκάνισος, που του δίνει μια πιο γλυκιά και αρωματική γεύση και κρόκος Κοζάνης για λαμπερό κίτρινο χρώμα και ήπια επίγευση. Μια διαδικασία που περνά από γενιά σε γενιά, εξελίσσεται και παράγει προϊόντα με υψηλή ποιότητα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Συνοδεύστε ένα μικρό ποτηράκι τσίπουρο με ένα λουκούμι για χαλάρωση και ενέργεια.