ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΗΣιαμπανόπουλος Γ.

Τσάι ποικιλίας Sideritis Scardica

Ιδιοκτήτρια εταιρείας αιθέριων ελαίων από την Taiwan στο Χρώμιο Κοζάνης για ντοκιμαντέρ σχετικό με τα αρωματικά φυτά

Ιδιοκτήτρια εταιρείας αιθέριων ελαίων από την Taiwan June Wen, βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (31/7/2014) στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στο Χρώμιο Κοζάνης, στο πλαίσιο γυρισμάτων ντοκιμαντέρ σχετικό με την καταγραφή της Ελληνικής αρωματικής χλωρίδας και των καινοτόμων προϊόντων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Νωρίτερα, συνοδευόμενη από τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Κασαπίδη, επισκέφτηκε τον Συνεταιρισμό Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Χρώμιο και συγκεκριμένα στις καλλιέργειες των αδερφών Γρηγόρη και Βαγγέλη Σιαμπανόπουλου, μένοντας κατάπληκτη από την εικόνα που αντίκρισε με την ποικιλία τσαγιού «Σκάρτικα», τη μοναδική που καλλιεργείται στην περιοχή μας. Ο κ. Γρηγόρης Σιαμπανόπουλος ξενάγησε στο ξηραντήριο του την Ταϊβανέζα επισκέπτρια, όπου τις έδειξε το τσάι, τη λεβάντα και τη ρίγανη.

Δείτε το βίντεο σε πλήρη οθόνη

ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (GREEK MOUNTAIN TEA) ποικιλία: Sideritis Scardica

Είναι πολυετής πόα, έχει βλαστό απλό ή διακλαδισμένο, τετραγωνισμένο, λίγο ξυλώδη στην βάση. Αυτοφύεται σε βραχώδη μέρη και σε υψόμετρο πάνω από 1.000μ.
Το τσάι του βουνού έχει καθιερωθεί ως ένα προϊόν που μπορεί κάποιος να συλλέξει σε ψηλά κι απόκρημνα βουνά. Μπορεί όμως και ν' αγοράσει ένα μάτσο τσάι που προέρχεται είτε από άγρια συλλογή, είτε από καλλιέργεια.
Ο καταναλωτής οφείλει συνειδητά να επιλέξει καλλιεργημένο - πιστοποιημένο τσάι, ρωτώντας για την προέλευση του μάτσου που αγοράζει, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση ενός από τα σημαντικότερα βότανα της πατρίδας μας, καθώς τα τελευταία χρόνια οι φυσικοί πληθυσμοί σιδερίτη έχουν αρχίσει να σπανίζουν λόγω της αλόγιστης συλλογής και της εντατικής βόσκησης.
To ερώτημα όμως που προκύπτει είναι: Όλα τα καλλιεργημένα τσάγια είναι το ίδιο; Κατηγορηματικά: όχι! Δυστυχώς οι περισσότεροι προμηθεύονται δήθεν "τσάι του βουνού", που καλλιεργείται εντατικά σε πεδινές εκτάσεις -άρα έχει και πολύ χαμηλή τιμή - που όμως παρ' όλο το φανταχτερό πράσινο χρώμα του, είναι εντελώς άοσμο και χωρίς καμία θεραπευτική ιδιότητα. Τα φυτά σιδερίτη έχουν ιδιαίτερες οικολογικές απαιτήσεις, γι' αυτό και πρέπει να καλλιεργούνται σε σωστό περιβάλλον, όσο πιο κοντά γίνεται στο φυσικό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Στα χωράφια μας, που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο στο βουνό Μπούρινος, καλλιεργούμε το περίφημο αυτό βότανο. Η επιλογή της καλλιέργειας δεν ήταν τυχαία. Το περιβάλλον ήταν το πλέον κατάλληλο καθώς η τοποθεσία και οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής είναι ιδανικές μιας και στις απόκρημνες κορυφές του βουνού βρίσκουμε αυτοφυές τσάι της ίδιας κορυφαίας ποικιλίας.
Στις περιφραγμένες εκτάσεις μας καλλιεργήθηκαν πιστοποιημένα φυτά, που αγοράστηκαν από το ΕΘΙΑΓΕ και μεγαλώνουν χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα. Η δικιά μας παρέμβαση είναι μόνο το "ξεχορτάριασμα" δηλαδή ο περιορισμός των άλλων φυτών που φυτρώνουν εκεί. Κανένας ψεκασμός και καμιά λίπανση. Η φύση έχει αναλάβει όλη την περιποίηση των φυτών. Και κατά τα μέσα του καλοκαιριού, τότε που το τσάι ανθίζει, συλλέγονται οι ανθισμένοι, τρυφεροί βλαστοί. Μετά στο ξηραντήριο, απλώνεται το τσάι και μένει αρκετές μέρες κάτω από την κεραμοσκεπή, προστατευμένο από τον ήλιο. Μόνο έτσι στεγνώνει φυσικά και διατηρεί το φυσικό έντονο πράσινο χρώμα του και το υπέροχο άρωμά του. Τέλος γίνεται η συσκευασία σε αεροστεγή σακουλάκια που κρατούν αναλλοίωτες τις ιδιότητές του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Με όλη αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζουμε ότι το προϊόν μας έχει άριστη ποιότητα και είναι εφάμιλλο του τσαγιού που προέρχεται από άγρια συλλογή.

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Από τον Ιπποκράτη, που το συνιστούσε ως τονωτικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, μέχρι το Διοσκουρίδη, που το θεωρούσε ισχυρή ασπίδα κατά του κρυολογήματος και μέχρι σήμερα που γνωρίζουμε για την αντι-υπερτασική, αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική του δράση, όπως και για την πλούσια περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, που θωρακίζουν το κυκλοφορικό και καρδιαγγειακό σύστημα, το ελληνικό τσάι παραμένει το δημοφιλέστερο βότανο.
Παραδοσιακά στην Ελλάδα το τσάι του βουνού προτιμάται πολύ για τις ευεργετικές του επιδράσεις στα κρυολογήματα και τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθώς και για την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται και αντισπασμωδικό, αναλγητικό και επουλωτικό. Χρησιμοποιείται σαν ρόφημα για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού και τις παθήσεις του ουροποιητικού, αφού είναι καλό διουρητικό. Κι αν προστεθούν μέλι και ξυλάκια κανέλας τότε γίνεται μαλακτικό και αντισηπτικό για το βήχα. Επίσης ενδείκνυται σαν θερμαντικό, τονωτικό, αποτοξινωτικό και για την καλή λειτουργία του πεπτικού.
Το προτιμούσαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, όχι ως ρόφημα απόλαυσης, αλλά ως φάρμακο, καθώς ένιωθαν τις καταπραϋντικές ιδιότητες που είχε στον οργανισμό τους. Τα τελευταία όμως χρόνια αυτό αποδεικνύεται και επιστημονικά, καθώς μπαίνει στα εργαστήρια και γίνεται αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων.
Έρευνες δείχνουν ότι το γένος Sideritis Scardica έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιοξειδωτικές σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού (Camellia Sinensis), προστατευτικές στο γαστρεντερικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια, ανοσοτροποποιητικές, αντιβακτηριδιακές και ότι περιέχει ουσίες που αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νορανδρεναλίνης (τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά).
«Το ανώτερο τσάι προέρχεται από τα ψηλά βουνά», έλεγε μια αρχαία κινεζική παροιμία. «Τα ελληνικά βουνά» προσθέτουν σήμερα Γερμανοί επιστήμονες. Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για τις θαυματουργές ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του βουνού στη μάχη για την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία οδηγεί στον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων. Από τη νόσο πάσχουν 800.000 άτομα στη Γερμανία και περίπου 30 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Τα μελλοντικά, δε, σενάρια ηχούν ακόμα πιο εφιαλτικά, καθώς αυξάνουν τους δυνητικούς ασθενείς το 2050 σε περισσότερους από 110 εκατομμύρια παγκοσμίως.

ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΡΟΦΗΜΑ

Για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις ευεργετικές του ιδιότητες θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στον τρόπο παρασκευής.
Το έγχυμα είναι ένας πολύ απλός τρόπος χρήσης των βοτάνων. Χρησιμοποιούμε βραστό νερό που ρίχνουμε σε άνθη ή φυλλώδη τμήματα του τσαγιού. Διαδικασία:
Μέσα σε μια τσαγιέρα τοποθετούμε το τσάι και περιχύνουμε με καυτό νερό. Κλείνουμε με το καπάκι για να αποφύγουμε να διαφύγουν τα αιθέρια έλαια, τ' αφήνουμε να βγάλουν τις δραστικές ουσίες για 5 - 15 λεπτά και κατόπιν σουρώνουμε σε φλιτζάνι.
Το πίνουμε αμέσως.
Εναλλακτικά βάζουμε το τσάι σε μια τσαγιέρα μεταλλική με καπάκι ή σε κατσαρολάκι και το περιχύνουμε με κρύο νερό. Το θερμαίνουμε μέχρι να κοχλάσει και το αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε έτσι για μερικά λεπτά και κατόπιν το σουρώνουμε.
Επειδή από το τσάι του βουνού χρησιμοποιούμε μόνο τα άνθη, τα φύλλα και τους βλαστούς, δηλαδή τα πιο τρυφερά μέρη του φυτού προτιμούμε τη διαδικασία του εγχύματος, όπως περιγράφηκε παραπάνω. Αποφεύγουμε να βράσουμε για πολλή ώρα το βότανο μέσα στο νερό (αφέψημα), γιατί τότε θα καταστραφούν όλες οι ευεργετικές του ιδιότητες.
Μπορούμε κατά την παρασκευή του εγχύματος να προσθέσουμε ένα ξυλάκι κανέλα και στο φλιτζάνι να ρίξουμε μερικές σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι, γιατί ενισχύουν την αντιοξειδωτική ιδιότητα του ροφήματος. (Όχι ζάχαρη γιατί εξουδετερώνει την ωφέλιμη δράση καταστρέφοντας τις πολυφαινόλες)

Το ελληνικό τσάι του βουνού δρα κατά του Αλτσχάιμερ

«Το ανώτερο τσάι προέρχεται από τα ψηλά βουνά», έλεγε μια αρχαία κινεζική παροιμία. «Τα ελληνικά βουνά» προσθέτουν σήμερα Γερμανοί επιστήμονες. Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για τις θαυματουργές ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του βουνού στη μάχη για την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία οδηγεί στον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων. Από τη νόσο πάσχουν 800.000 άτομα στη Γερμανία και περίπου 30 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Τα μελλοντικά, δε, σενάρια ηχούν ακόμα πιο εφιαλτικά, καθώς αυξάνουν τους δυνητικούς ασθενείς το 2050 σε περισσότερους από 110 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Μεταξύ 150 φυτών
«Εδώ και επτά χρόνια είχαμε πειραματιστεί με 150 φυτά και βότανα από όλο τον κόσμο, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία» διηγείται στην «Κ» ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Magdeburg και διευθυντής του ομώνυμου Ερευνητικού Κέντρου για Νευρολογικές Ασθένειες, Jens Pahnke. ...

Δείτε όλο το άρθρο στην Εφημερίδα "Η Καθημερινή"

Νέα αγορά επιπλέων φυτών

Αγορά από το Φυτώριο του Σαραφίδη Χρ. Πέτρου επιπλέον φυτών της ποικιλίας Sideritis Scardica.

Δείτε το δελτίο αγοράς

Αγορά πρώτων φυτών

Αρχική αγορά από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δημητρα των πιστοποιημένων φωτών τσαγιού Sideritis Scardica.

Δείτε το δελτίο αγοράς